Om naturlig vægt og vægtudvikling

Kroppe kommer i forskellige størrelser og former.

 

Nogle er fra naturens side naturligt tynde og andre naturligt tykke. Derfor kan vi heller ikke blot bestemme, om vi vil spise os til vægtøgning eller vægttab. Det ligger simpelthen uden for vores kontrol, men vi kan acceptere, at det er sådan det er, og at vi uanset vores vægt ikke er forkerte.

Hvordan vores vægt udvikler sig, og hvor vores kroppe deponerer fedt livet igennem, er en kompleks sag, og på nuværende tidspunkt ved vi simpelthen ikke, hvorfor nogle mennesker får en højere vægt end andre.

Noget tyder på, at vores gener spiller en afgørende rolle i forhold til vores vægt; men også epigenetiske forhold (påvirkninger af din fars sædceller og din mors ægceller) og det meget tidlige liv (det liv, vi havde i mors mave) er med til at programmere vores cellers funktion og får derfor betydning for vores naturlige vægtudvikling.

Dertil tyder forskning på, at det levede liv med op- og nedture, x antal børn og år med søvnunderskud, arbejdspres, begyndende overgangsalder, gentagne mislykkede vægttabsforsøg, vægtstigmatisering m.m. kan have betydning for din vægt og din vægtudvikling.

Du har den vægt, du har – og hverken du eller jeg ved, hvilken vægt der er naturlig for din krop ud fra dine arveanlæg og præferencer, og det sted du er i livet. Men vi ved, at vi hver især forbrænder kalorier forskelligt, lagrer fedt forskelligt og på alle mulige måder er indrettet forskelligt.

Det, der giver energi og velbehag for den ene krop, giver ikke nødvendigvis energi og velbehag for den anden. Den mængde mad og motion, der passer til dig, passer ikke automatisk til mig. Og den vægt, der passer til mig, passer ikke nødvendigvis til dig.

  • Vi ved, at din naturlige vægt er den vægt du har, når du er i balance. Den vægt, som din krop langsomt indfinder sig på, når du lytter til din krops signaler om sult og mæthed, respekter kroppens behov og imødekommer disse, uanset om det er mad, nærvær, søvn, bevægelse, samvær eller alenetid.
  • Vi ved, at din krop som udgangspunkt modarbejder vægttab, hvilket betyder, at din krop faktisk er supergod til at holde din vægt stabil. Det er ikke noget, du behøver bruge særlige kræfter på, og du behøver ikke frygte, at din vægt pludselig stikker af, når du tillader din krop at få den mad, den har brug for. Vægten stikker ikke af, fordi du ikke fastholder kontrol. Den stabiliserer sig relativt hurtigt, for kroppen er ikke umættelig. Den bliver på et tidspunkt mæt og fortsætter ikke med at bede om mad.
  • Vi ved, at hvis din ’drømmevægt’ er en vægt, du skal kæmpe for at veje, så er den med garanti ikke din naturlige vægt.

Forskning inden for normal vægtudvikling peger desuden grundlæggende på, at vi alle sammen helt naturligt tager på livet igennem, fra år til år, fra dag til dag – indtil vi er ca. 65-70 år. Nogle tager meget på, andre tager lidt på. Men som udgangspunkt er det normalt, at vægten øges – omend det naturligvis er forskelligt, hvor meget vægten stiger, og hvilket udgangspunkt vi hver især starter fra.

Lad mig hjælpe dig med din slankekursforstyrrelse eller BED

Send en SMS til 93 95 01 96 eller mail til susanne@vaegtneutral.dk med navn og telefonnummer, så kontakter jeg dig snarest muligt.

Gennem en gratis afklaringssamtale finder vi frem til, om jeg er den rette behandler for dig.

Lad mig hjælpe dig med din slankekursforstyrrelse eller BED

Send en SMS til 93 95 01 96 eller mail til susanne@vaegtneutral.dk med navn og telefonnummer, så kontakter jeg dig snarest muligt.

Gennem en gratis afklaringssamtale finder vi frem til, om jeg er den rette behandler for dig.

Klinik for Vægtneutral Sundhed
v/ Susanne Leerbeck
Hadsundvej 61A, 9000 Aalborg

+45 93950196
susanne@vaegtneutral.dk

CVR-nr: 40570004

Cookie- og privatlivspolitik